Totaal aantal pageviews

Labels

2010 - U.F.O.'s (19) 2011 - U.F.O.'s (1) 2012 - U.F.O's (3) 2013 - U.F.O - Jacquelien - The Request (1) 2013 - U.F.O. - Martine - Strandtas (1) 2013 - U.F.O. - Mijna - Thea Gouverneur - TivoliTip - Fuchsia (1) 2013 - U.F.O's - Martine (2) 2013 - U.F.O's - Mijna (1) 2013 - UFO - A Love Song - Martine (1) 2014 UFO's - Mijna (3) 25 jaar merklappen - 25 years samplers - Jan Houtman (3) 30 jaar Borduren - Anniversary of 30 Years Embroidery - Jan Houtman (3) ABC - sampler - Jan Houtman (15) Abstract - Burda (4) Anne van Damme - Dentelles (2) Bankbiljetten - 50 gulden - Banknotes - 50 guilders (7) Boerenregels - Jan Houtman (2) Breien (5) De Tijd - Time sampler - Jan Houtman (1) Efteling - Langnek -Thea Gouverneur (2) Efteling - nieuw/new pakket/kit - Thea Gouverneur (4) Efteling Sampler - Thea Gouveneur (5) Fantasie merklap - Fantasy sampler - Jan Houtman (3) Flesjes Klein en Fijn - Jan Houtman (1) Foto's Jochrimar - Hanny (1) galons et rubans (1) Haken (35) Hill Bottema - Vrouwenpost Wandkleed - ONS Wandkleed - Leer ons alzo ondze dagen tellen - Psalm 90 - vers 12 (2) Ik wens je - I wish you time - Jan Houtman (1) In Memoriam - Love - Jan Houtman (1) Introductie - Introduction (1) Kerst 1994 - Christmas 1994 sampler - Jan Houtman (2) Kerst freebees - Christmas freebees - Jan Houtman (3) LAE Elizabeth - Jan Houtman (3) Letters blijven facineren/Letters keep fascinating - Jan Houtman (2) Marjorie Massey - Marquoirs (16) Martine - Rico 79062 (1) Papa 1880 (8) Patchwork sampler - Jan Houtman (4) Permin of Copenhagen - HH 21168 - Sampler 1852 (2) Projecten van onze Hanna - Our Hanna's projects (1) SAL - Jan Houman - Het kruis dragen - Bearing the cross - Elk huisa (1) Stekenlap - Permin (4) Thea Gouverneur - diversen (1) Thea Gouverneur - Efteling - Langnek - groeimeter (1) Thea Gouverneur - Efteling - Sprookjesboom (1) Toile de Jouy - DMC (2) Tulpen merklap - Tulip sampler (2) Vriendschap - Friendship - Jan Houtman (1) Welkom - Saskia (1) Zeeuwse Mee_brei_deken - Lappendeken - Visserstruien (2) Zomerboeket in Groen - Summerflowers in Green - Jan Houtman (2)

zondag 10 februari 2013

Mijna - Boerenregels - Farmers Rules - Jan Houtman

22-01-2014: 
Na 19 januari ging het heel erg snel en had ik 22 januari een "AFFO":
na eerst nog meer van kleur te hebben veranderd:


en voor ik het vergeet: ook van dit motief waren de stiksteken niet te lezen/volgen:
en zag aan het eind van de rit mijn patroon er zo uit:

Had ik alles van te voren geweten had ik het anders gedaan. Ik was al te ver gevorderd toen ik vorig jaar mei in Aerdt was en de werkelijke kleuren kon vergelijken. Al met al heb ik 16 kleuren aangepast en hadden meer kleuren aangepast kunnen worden.

Voor mij staat vast dat het patroon van Naald en Draad (ook JanHoutman.com) niet alleen klakkeloos is nagetekend vanaf de Permin versie maar dat nog meer in patroon zijn toegebracht. Ik borduurde versie:
2007-12-12. Zonder het Jan Houtman boek en/of de Permin versie (ook niet goed te praten) was ik niet uit de stiksteken gekomen. Ondertussen vraag ik me nog steeds af waar ik mijn 11,79 strengen zwart zoals op patroon vermeld moet gaan borduren?!

Kleurnummers: 3731, 3803, 3726, 3740, 3821 en 3826 kunnen nooit door Jan gebruikt zijn. Deze kleuren zijn pas in 1990 door DMC aan de collectie toegevoegd. Jan borduurde Boerenregels in 1974. Verder heb ik het vermoeden dat niet vanaf het originele werk van Jan getekend is, kleuren gegokt zullen zijn aan de hand van foto's oid?

Voor wie dit deze patroonversie ook bezitten: Letter L bovenin moet niet zoals aangegeven met zwart  geborduurd worden. Zelf heb ik zwart vervangen door DMC 833. Verder staat er vrijwel geen kruisje op de juiste plaats (of in de juiste kleur) aangegeven.

Had ik het geweten, had ik het nooit gedaan. Patronen zijn helaas zo onbetrouwbaar als maar zijn kan. Voorlopig staat "De Tijd" hoog op mijn verlanglijstje genoteerd maar zal ik eerst moed moeten verzamelen hier aan te gaan beginnen. Los van het feit dat ook dit patroon barst van de fouten heb ik ook hier mijn twijfels over gebruikte kleuren.

De Haemmaeker is helaas gesloten anders was ik graag voor een 4e keer naar Aerdt gereden om ook dit originele werk met patroon/kleuren te vergelijken.
Meer info over De Tijd staat:hier


19-01-2014: "kleurveranderen"- niet voor het eerst:


Notenkraker verder aangekleed dus ook knopen aan zijn jas en uitgepuzzeld hoe zijn nek nu uiteindelijk geborduurd moest worden:


Druivendragers, randje links en rechts van ze had ik ondertussen al van andere kleuren voorzien:

en niet te vergeten dit hoekmotief:

16-01-2014: Onderste gedeelte af:



11-01-2014:
Ik heb deze week Boerenregels weer opgepakt en zal nog heel wat doorzettingsvermogen nodig hebben om dit borduurwerk af te kunnen ronden. Gisteravond kwam ik onder voorbehoud al aan 14 kleuren die ik aan zal moeten passen om dicht bij de werkelijkheid te komen. Er zal ook nog het eea uitgehaald dus weer geborduurd moeten gaan worden. Ik doe mijn best, meer kan ik niet doen.
  

27-06-2013:
Ik moet het even laten zien om tegelijkertijd moed te verzamelen toch maar door te gaan: Boerenregels "verschiet" ondertussen van kleur":
Groen aangepast - was net zoals in blokjes hier onder

Dit was het.

Zoals linker 3 blokjes gaat het worden. Dat kleur rood zoals streng aangeeft fout was wist ik al toen ik aan Boerenregels begon. Dat het ook in deze blokjes fout zou zijn had ik niet verwacht.

Jas notenkraker is niet volledig ingetekend. Zoals het nu is zou ik open hokjes houden. Ik ga met "goud" opvullen.

Jammer maar helaas: ook kleur "oker" volgens patroon  is  in originele Boerenregels niet gebruikt.
Ik heb het dan ook maar uitgehaald en meer naar de werkelijkheid aangepast. Bovenin is fout, onder is goed.
11-06-2013:
Ondertussen ben ik met vriendinnen naar Hofstede De Haemmaeker /of het "Aerdts Paradijs" geweest.

Foto's van mijn 2e bezoek aan De Haemmaeker in 2009:



De ontvangst van Theo was zoals altijd hartelijk en warm.

Omdat we allen niet voor de 1e keer kwamen hebben we er voor gekozen om niet de standaard rondleiding te doen maar begonnen we met een bakkie uit een heel mooi kopje:




Toen de pot leeg was namen we elk op onze eigen manier van de mooie borduurwerken van Jan Houtman en stelden we de nodige vragen.

Mochten we niet van gedachten veranderen en niet dit seizoen toch nog een keer naar Aerdt reizen; zouden de werken naar het buitenland verkocht worden was dit wellicht de laatste keer dat we ze in het echt konden bekijken.

Theo is niet om te praten; zijn besluit staat onherroepelijk vast: dit seizoen is de expositie voor het laatst geopend ongeacht of de borduurwerken wel of niet worden verkocht. Mocht je ook de expositie willen bezoeken: maak een afspraak met Theo - contactgegevens staan hier

Helaas was Jan zijn garenvoorraad recent verkocht, niet alleen ik had het graag overgenomen.

Theo verkoopt de hele voorraad aan foto's, patronen, boeken ed. - op = echt op.

Het boek "Een leven in Kruissteek" leek in de aanbieding te zijn ad 25,00 euro (mij staat bij dat ik destijds tijdens de beurs in Den Bosch (maart 2010) meer betaalde). Het boek staat ook op de website - meer informatie staat hier
- ik bedoel dit boek:



In het boek staan 2 patronen afgedrukt tw.: Ora et Labora (Bid en Werk)
en Het kruis dragen:


Aan het eind van ons bezoek heb ik "Meer Kerst-merklappen" gekocht -
Theo zijn laatste exemplaar. Niet met de bedoeling nog meer Jan Houtman S.A.L.'s op te gaan zetten, niet met de bedoeling om Jan Houtman kerstlappen te gaan borduren, wel, gewoon, heel doodgewoon voor de heb:

Op het moment dat wij in Aerdt waren had ik mijn "Boerenregels tot hier gevorderd:

en had ik geen plannen huiswaarts te keren zonder mijn borduurwerk naast het originele werk van Jan te hebben gehad. Het originele en uiteraard ingelijste borduurwerk werd voor ons van de muur gehaald en hebben we mijn lap in wording er naast gelegd. Ik had uit voorzorg een oude kleuren/stalenkaart meegenomen zodat wij onze conclusies konden trekken.

Van beide mij bekende patroonversies vwb. tekening klopt van zowel Permin als Naald en Draad (2007-12-12) niet veel - als ik zou moeten kiezen zou ik voor de Permin versie gaan en de nodige correcties aanbrengen (dit in vergelijk met de N&D patroonversie zoals ik in huis heb).

Groot was mijn verbazing dat OOK de kleurnummers niet kloppen. Dat kleuren door DMC uitgebracht in 1990 niet in een borduurwerk uit 1974 kunnen zitten was ik al van overtuigd. Het komt er in het kort op neer dat ik nog veel uit zal moeten halen wil mijn borduurwerk qua kleur een beetje in de buurt van het werk van Jan gaan komen. Had ik er eerder bij stilgestaan had ik het gedaan: voor het zwarte labelgaren van DMC gekozen maar nog dan had ik kleuren aan moeten passen.

Volgende Boerenregels update zal dan ook hoofdzakelijk over "kleur veranderen" gaan. Ik wil nu al melden dat ik geen plannen heb door mij gebruikte kleurnummers vrij te gaan geven.

Dit borduurwerk begon ik half januari onder het mom: het sneeuwt, tijd voor een feestje dus voor een nieuw borduurwerk en achterliggende gedachte dit patroon in een rap tempo te gaan borduren. Ik heb de uren die ik tot nu toe aan dit borduurwerk heb besteed gelukkig maar niet geteld. Goed, ik heb niet alleen de indeling iets gewijzigd, het borduurwerk wat rechter en strakker gemaakt maar vergelijk zo ongeveer steek voor steek patroon met foto van het originele werk van Jan. 


Doelstelling is om dit borduurwerk ergens in augustus af te gaan krijgen.

Toestand van vandaag:

08-05-2012:
tot hier heb ik het kunnen schoppen. Tot nu toe heb ik 9 kleuren aangepast en heb ik vrijwel niets meer aan het door mij aangeschafte patroon. Ik ben dan ook maar gestopt met het aangeven van fouten (over het algemeen roze getekend). Naald en Draad geeft helaas geen reactie op mijn emails. Ik borduur versie 2007-12-12 - een gewaarschuwd mens telt voor twee. Permin versie is beter maar helaas ook niet foutloos. Let bijv. op de mooie verlengde R zoals Jan her en der gebruikte. Die komt op beide patroonversies niet voor.





11-04-2013:


11-03-2013:





11-02-2013:



3 opmerkingen:

  1. Hallo mevrouw Mijna,

    Wat goed dat u het uitgehaald heb en naar aanleiding van het origineel de juiste kleuren kunt bepalen. Door al die "fouten" die in het patroon staan, staat het mij tegen om te borduren.

    Groetjes en veel borduurplezier, Margo

    p.s. de vordering zijn wel erg mooi

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik zou juist de kleuren van nu zo laten
    omdat de tand des tijds gewoon passeert, en kleuren kunnen veranderen
    en nu je eigen kleuren draai er aan geven MIjna...
    das ook wel weer uniek lijst me, eigen geschiedenis maken...

    BeantwoordenVerwijderen